Dormánd Község Önkormányzata
„HÁZI KOMPOSZTÁLÁS DORMÁNDON”

KEOP-6.2.0/A/11-2011-0188

Dormánd községben komposztálást népszerûsítõ mintaprojekt valósult meg az Önkormányzat szervezésében.
A projekt során 250 db 1 m3-es felületkezelt tölgyfa komposztáló láda került ingyenesen kiosztásra a település lakosai részére.
Dormánd Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Program keretében (KEOP) meghirdetett „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetõségeket népszerûsítõ, terjedésüket elõsegítõ mintaprojektek – A komponens” elnevezésû pályázati felhívásra. Az önkormányzat „Házi komposztálás Dormándon” címû KEOP-6.2.0/A/11-2011-0188 számú pályázaton 9 412 152 Ft Európai Uniós vissza nem térítendõ támogatást nyert, melyhez az 5 % önerõt saját maga biztosította, így a projekt bruttó össz¬költ¬sé¬ge 9 907 528 Ft lett.

A projekt során az akcióhoz csatlakozó önkéntes dormándi lakosok, a házuk körül keletkezõ, biológiailag lebomló hulladékot helyezhetik el a pályázat keretében kiosztásra került komposztáló edényekbe, és készíthetnek belõle házi komposztot. A komposztálási folyamatot, az eszközök használatát ingyenes csoportfoglalkozások keretében tanulhatták meg a résztvevõk. A csoportfoglalkozásokhoz kapcsolódóan, a komposztálási ismereteket összefoglaló kiadványok kerültek átadásra a résztvevõk számára.

Dormánd Község Önkormányzata elkötelezett híve a környezetvédelemnek, kiemelt szempont a településen, a lakosság környezettudatos szemléletformálása.
Jelen projekttel egyrészrõl széles célközönség számára történt meg a komposztáló ládák ingyenes kihelyezése, másrészrõl a házi komposztálás népszerûsítése egyben szemléletformálást is végrehajt, biztosítva ezzel a projekt fenntarthatóságát.