A nagy múlt, dicsõ jövõt szül, a hely szelleme pedig kötelez. Kevés magyar irodalmárnak vagyunk annyira adósai, mint Remenyik Zsigmondnak – mondotta Herman István országgyûlési képviselõ szombaton Dormándon, ahol az író felújított szülõházát avatták fel.
 
Az ünnepségen Rajna Kálmán polgármester arról beszélt, mintegy 5,1 millió forintos támogatást nyertek az emlékház külsõ-belsõ felújítására, ehhez önerõként még további 1,4 milliót tett hozzá hitelfelvétel nélkül az önkormányzat.

A Remenyik-hagyatékot bemutató kiállítás, a Petõfi Irodalmi Múzeum jóvoltából ki is bõvült. Az avatáson ott volt a múzeum képviseletében, Benkõ Andrea, aki Heves megyei kötõdései révén különösen fontosnak tartja a dormándi születésû író emlékének ápolását.

Szombaton egyébként falunap is zajlott Dormándon. Dr. Szûcs Attila, a község fogszakorvosa vehette át a polgármestertõl a Dormánd Községért kitüntetõ címet. A falu legrendesebb portája címért indult versenyt Nyeste László nyerte. A falunapi fõzõversenyen pedig a Füzesabonyba elszármazott dormándiak csapata nyerte. Õk sertésgulyást fõztek babbal. Dormándon, a Latinovits kastély kertjében egészen késõ estig zajlottak a programok.

 
Forrás: Heol.hu
 
 Felavatták a felújított Remenyik Emlékházat Dormándon